La institució provincial organitza diverses activitats que tenen com a objectiu reivindicar la importància dels arxius i la gestió documental en les administracions públiques, com un element clau per a la gestió administrativa.
La Diputació Provincial de Castelló s'ha bolcat amb el Dia Internacional dels Arxius i ha organitzat una sèrie d'activitats per a commemorar esta celebració internacional.
Així doncs, la institució provincial ha preparat per a este dilluns 10 de juny, una completa jornada que pretén reivindicar la importància dels arxius i la gestió documental en les administracions públiques, com un element clau per a la gestió administrativa, així com per a garantir el dret d'accés a la informació, promocionar la investigació i la cultura, i conservar el patrimoni castellonenc.
Els arxius, a més del servei immediat que presten a la pròpia institució provincial en la seua gestió laboral i les seues actuacions, constituïxen un patrimoni documental de gran valor al servei dels ciutadans en el seu dret a l'accés a la informació, transparència i coneixement.
La diputada d'Arxiu, Gestió Documental i Publicacions de la institució provincial, Marisa Torlà, ha assenyalat que “l'Arxiu de la Diputació de Castelló exercix un paper fonamental com a custodi del llegat documental i patrimonial de la província”.
“Conserva informació pública molt rellevant, incloent des de l'arxiu fotogràfic als documents electrònics, per a la seua posada a disposició i accés a la ciutadania i a la pròpia institució”, ha explicat la diputada, qui ha afegit que la jornada que s'ha organitzat en el marc d'esta celebració internacional té l'objectiu de “reconéixer la importància del patrimoni documental dels arxius”.
Així doncs, quant al desenvolupament de la jornada, a les 9.00 hores tindrà lloc una reunió del Grup de Treball d'Arxivers/es municipals de la província de Castelló. Este grup de treball està impulsat per la Diputació dins del marc de les actuacions d'assistència i assessorament que presta als arxius municipals.
“El grup té com a objecte ser un espai comú d'intercanvi per als arxivers i arxiveres de la província, on enriquir-se professionalment, desenvolupar projectes de treball comuns i facilitar la difusió dels arxius”, ha explicat Marisa Torlà.
Després d'esta primera activitat que es desenvoluparà en el pati del ECO Les Aules de la Diputació, a les 11.00 hores tindrà lloc, en el mateix punt, la presentació de dos noves publicacions, editades des del Servei d'Arxiu, Gestió Documental i Publicacions: la revista Estudis Castellonencs i el conte Saps què és un arxiu?
Amb l'objectiu d'acostar el món dels arxius als més xicotets, la Diputació ha elaborat un conte infantil amb el títol Saps què és un arxiu?, obra d'Isabel Ferrandis Peña i il·lustracions d'Almudena Gimenez Ventura. Es presenta com un material didàctic i pedagògic en versió bilingüe castellà-valencià dirigit a xiquets i xiquetes en edat infantil, que explica de manera visual i pròxima què és un arxiu, quins documents conserva i quines són les seues funcions.
Respecte a la revista, es presentarà el número 3 de la segona època. Estudis Castellonencs compta amb més de quaranta anys d'història, i té com a objectiu difondre investigacions científiques i estudis sobre la història, geografia, art o cultura referits a la província de Castelló. Actualment es troba disponible en format digital en les principals bases de dades i portals de revistes científiques d'Espanya, i permet l'intercanvi amb més de dos-centes revistes especialitzades en ciències socials.