Anar a la Web de la Diputació de Castelló

José Martí assisteix a la presentació del llibre de l'escriptor Juanma Velasco amb relats sobre la província

José Martí assisteix a la presentació del llibre de l'escriptor Juanma Velasco amb relats sobre la província
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, durant la presentació del llibre.
27 de Gener de 2023

El treball, editat pel Servei de Publicacions de la Diputació de Castelló en commemoració del seu 200 aniversari, porta per títol «De hechos a palabras. Castellón, relatos de una provincia plural»

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha assistit a la presentació del llibre de relats «De hechos a palabras. Castellón, relatos de una provincia plural», de l'escriptor castellonenc Juanma Velasco, que ha sigut editat per la institució provincial dins del projecte cultural inclòs en el 200 aniversari de la Diputació.

El llibre recull un total de 16 relats, dos per cada comarca de la província, que estan basats en la tradició oral de cada zona i reflecteixen la història popular de Castelló. Per a això, l'autor castellonenc ha tirat mà del que el president José Martí ha denominat com “intrahistòria”, utilitzant el terme que va encunyar Unamuno. Aqueix relat històric popular que, lluny de la narrativa oficial de monarques i grans dirigents, es recrea en el que el poble, en aquest cas el castellonenc, ha transmés mitjançant la tradició oral a través de més de cinc segles.

Per a Martí, aquesta obra «és l'exemple perfecte del que la Diputació ha de defensar, el relat d'aqueixa intrahistòria de la província, ja que es tracta de les arrels sobre les quals s'han assentat els nostres pobles, sobre les quals s'han construït les creences populars». La intrahistòria és el fil conductor que uneix el punt de partida dels municipis de Castelló i el punt de fugida, perquè gràcies a ella sabem d'on venim i cap a on anem’.

Gràcies a l'estil de Juanma Velasco, autor reconegut a nivell provincial i amb diversos premis literaris a la seua esquena, aquests relats orals de la província han quedat plasmats en una obra literària que els conservarà, malgrat les llicències que tot autor puga agafar a l'hora de redactar una història.

No trobes el que busques?

Prova amb el nostre buscador